keskiviikko 22. helmikuuta 2017

PIETARSAAREN PARKKILUOLA

 Kuva Markku Jokela/ÖT


Ei liene mikään suurikaan salaisuus, että olen Pietarsaaren  kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa äänestänyt monestakin syystä parkkiluolan rakentamista vastaan. Minun puolesta torille voidaan rakentaa lähes minkälainen monumentti tahansa, mutta veronmaksajien rahoja ei siihen mielestäni tulisi sijoittaa.
Parkkiyhtiön taival on jo kauan ollut niin sanotusti  ”harmaalla alueella” kulkemista ja päättäjät on alusta lähtien olleet ikävässä tilanteeseen. Vuokrasopimuksessa ei ollut vuokralaisten nimiä ja missään vaiheessa ei valtuustolle ole esitetty täsmällisiä kustannus- ja tulevaisuuslas-kelmia. On vedottu mm osakeyhtiölakiin Emme tällä hetkelläkään tiedä mitkä ovat hallin nykykäyttömenot. Useat valtuutetut ovat kertoneet, että luulivat 15 prosentin osuuden tarkoittavan vain 45 000 tuhannen euron panostusta. Nyt kaupunki on jo panostanut luolaan erilaisin avustuksin ja takauksiin eri laskutavoista riippuen noin 955 000 euroa. Ja lisää on tulossa. Torin kunnostus tulee maksamaan valinnoista riippuen monta sataa tuhatta. Yhden autopaikan on kerrottu maksavan n. 30 000 euroa. Montako paikkaa on myyty? Tai montako paikkaa on vuokrattu a  200 euroa/kk. Sitäkään ei ole kerrottu.

Parkkiyhtiö on suunnitellut jatkavansa projektia torin Raatihuoneen puoleiseen osaan ja siitä alas kävelykatua pitkin Halpa-Halliin. Mitä tämä merkitsee? Ainakin sitä, että kävelylatu on revittävä auki ja sen alla olevat pääviemärit on uusittava. Tämä ei olekaan pikku juttu, vaan toiminnan varmistamiseksi tarvitaan mm suuri pumppukalusto tai sitten työt tehdään niin sanotusti sukeltamalla viemäristön ali. Enpä olisi ihmeissäni, jos edessä olisi uusi osakeanti?
Kaupungin talous on tällä hetkellä hankala. Pelkästään käyttömenomme ovat monta miljoonaa miinuksella ja lähitulevaisuuden investointitarpeemme luuraavat jo ovella. Jos jatkamme tätä menoa, velkataakkamme kasvaa liian kovaa vauhtia. Myös tämän vuoksi parkkiluolan toinen osa olisi mielestäni syytä jäädyttää, eikä kaupungin tulisi osallistua projektin lisäkustannuksiin.  En kuitenkaan usko, että kaupunki pääsee irtautumaan osakeyhtiöstä. Teoriassa se on mahdollista, mutta en usko, että kukaan on halukas ostamaan kaupungin osuutta. Tai ainakin se olisi minulle suuri yllätys.

Toriluolaa on perusteltu monesti vetoamalla keskustan kehittämiseen ja sillä, että toritalon rakentaminen vaati lainmukaiset parkkipaikat. Parkkipaikat ovat lakimääräiset, mutta jo alusta lähtien olisi ratkaisumalleja ollut muitakin. Keskustan kehittämisen kannalta uusi talo on tuonut piristystä, Mutta olisiko sen rakentaminen vaatinut näin pieneen kaupunkiin yli 500 paikan parkkiluolan? Se onkin jo toinen juttu. Arvostusta ansaitsee myös yksityisyrittäjät ja toivotankin osakeyhtiölle menestystä.
Muistatteko muuten, miten museovirasto vastusti toritalon korottamista vedoten torin historialliseen arvoon ja goottilaiseen tyyliin. No nyt meillä on kaksi ”sokeritoppaa” keskellä toria ylistämässä goottilaista rakennustyyliä.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti