keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

ESTETÄÄN NUORTEN SYRJÄYTYMINEN

Aivan aluksi minun on tunnustettava etten itse oikein pidä sanasta syrjäytyminen. En myöskään usko, että yksikään nuori tai ylipäätään kukaan ihminen haluasi käyttää itsestään sana syrjäytynyt. Siitäkään huolimatta, että ihminen saattaa tunnistaakin elämässään asioita, joita siitä puuttuu tai joita siihen toivoo. En kuitenkaan tähän hätää keksi sanalle parempaa synonyymiä, joten lukija antanee minulle anteeksi sanan käytön.
Nuorten syrjäytymiselle löytyy varmaan monta virallista määritettä, minusta tuntuu kuitenkin , että nuorelle se on ulkopuolisuuden tunnetta, unelmien katoamista, passiivisuutta ja yhteiskunnan hylkäämiseksi jäämistä jne.. Tämä ei tietenkään ole mikään virallinen määritelmä, vaan perustuu ainoastaan omiin ajatuksiini. Syrjäytyneiden tai syrjäytymisen vaarassa olevien nuorten määrä on Suomessa suuri.  Arviot vaihtelevat 14 000:n ja 100 000:n välillä. EVA:n raportti vuodelta 2012 esitti, että Suomessa on 51 300 15-29 vuotiasta syrjäytynyttä nuorta. Ja määrä vain kasvaa. Erään arvion mukaan yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle n. 1,2 miljoonaa euroa. Ajatelkaapa, jos voisimme pelastaa yhdenkin näistä syrjäytyneistä nuorista, olemme jo tehneet jonkinmoisen urotyön.
Tai olemme ainakin työn alussa.

Myös meillä täällä Pietarsaaressa on ikävä kyllä havaittavissa nuorten syrjäytymistä.  Erilaiset tilastot ja mm huostaanotot tukevat ajatusta. Huumeiden käyttö on kasvanut, nuorten työttömyysluvut ovat nousseet ja esimerkiksi eräiden nuorten koulunkäynnissä on havaittavissa vaikeuksia. Ei tarvitse kuin keskustella sosiaalityöntekijöiden, poliisin tai seurakunnan diakonien kanssa asiasta, niin totuus valkenee. Ikävä kyllä.

Me pietarsaarelaiset voimme myös monin eri tavoin osallistua nuorten syrjäytymiseen estämiseen. Ei täällä varmaan mitään " viisasten kiveä" ole, mutta voimme ainakin yrittää. Kunnallisella tasolla on jo paljon tehtykin , mutta edelleenkin tarvitaan tukitoimia. Tässä muutama ehdotus, joista esimerkiksi omassa ryhmässämme on keskusteltu:

- etelänummen koululla aloitetaan ns kymppiluokka
- tupakkamakasiinin toimintaa kehitettään edelleen
- niin sanottujen nuorisopajojen toimintaan panostetaan
- nuoriotakuumallia  edistetään edelleenkin
- kunnalliset liikuntapaikat tulisi olla ilmaisia lapsille
- toisen asteen koulutusmahdollisuuksia kehitetään
- kodin, koulun ja vanhempien yhteistyötä tiivistettään
- yrityksiä kannustetaan oppisopimusmalleihin
- After Eightin toimintaa tuetaan
- jne

Pietarsaari on monien mahdollisuuksien kaupunki. Meillä on hyvät mahdollisuudet auttaa nuoriamme. Tehdään yhdessä ja pidetään kaikki mukana.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti