sunnuntai 12. helmikuuta 2017

KIELIKYLPYÄ KAIKILLE


☺☺☺☺Kun yli kaksikymmentä vuotta sitten tein Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa aloitteen kielikylpytoiminnan aloittamisesta kaupungissamme, en voinut uneksiakaan, että tästä toiminnasta tulisi niin suosittua kuin se on Pietarsaaressa. Ajatuksen sain tai "varastin" professori Christer Laurenilta, joka kävi luennoimassa Pietarsaaressa.
Aluksi aloitteeseeni suhtauduttiin epäröiden. Etenkin muutamat ruotsikieliset poliitikot vastustivat toiminnan aloittamista. "Taxellimaisesti"  he  pelkäsivät, että tavoitteena oli "kylvettää" vain ruotsikieliset oppilaat. Eli tehdä ruotsinkielisista lapsista "pikku hiljaa" suomenkielisiä. Epäluulot  hävisivät kuitenkin melko nopeasti, kun heille selvisi, että kielikylpyopetusta oli tarkoitus järjestää molemmilla kotimaisilla kielillä. Toiminta alkoi kaupungissamme vuonna 1992 ja nyt koulusta on tullut Pietarsaaren suurin koulu, jossa on yli 400 oppilasta.

Kielikylpytoimintaa arvostellaan joskus edelleenkin. Ajoittain se yhdistetään ns pakkoruotsi-keskusteluun tai koulutusmuodolla väitettään olevan elitistinen asema. On myös esitetty, että koulutusmuoto ei enää toimi alkuperäisessä muodossaan. Olen ajatuksista eri mieltä. Minusta kielikylpy tarjoaa lapsille hienon tavan opiskella toista kotimaista kieltämme. Koulunkäynnin lomassa eri kulttuurit kohtaavat luonnollisella tavalla. Näin nuorten maailmankuva laajenee ja ehkäpä muidenkin kielien opiskelu saa uutta pontta. Toivottavasti, sillä kielten kirjoittaminen ei tunnu enää kiinnostavan abiturientteja .Ketä kielien osaaminen on haitannut?  Olemme sivistysvaltio. Pysykäämme myös sivistysvaltiona. Pakkoruotsikeskustelua tähän on turha liittää. Se keskustelu ei kanna hedelmää.
On myös hieno todeta, että pedagogisesti kielikylpyopetus on kehittynyt vuosien varrella valtavasti. Siitä on kiittäminen suomalaista koulutusjärjestelmää sekä ennen kaikkea aktiivista ja uudistus-haluista opettajakuntaa. Huolestuttavampaa olisi, jos opetusmuodot olisivat säilyneet samanlaisina lähes 25-vuotta.

Monikielisyys on suuri lahja. Meillä Pietarsaaressa kielten opiskeluun on hyvät mahdollisuudet.

Kehitetään kielikylpyä - Ei hajoteta
Monikielisyys on rikkaus

Ja kukka kaikille talven iloksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti