torstai 21. tammikuuta 2021

IKÄÄNTYNEEN VÄESTÖN TUKEMINEN

Nykyinen lainsäädäntö edellyttää ja velvoittaa kuntia laatimaan suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi. Myös Pietarsaaressa on tällainen kaupunginvaltuuston hyväksymä suunnitelma. Se on osa kaupungin stragetista laajempaa suunnitelua ja se tulisi päivittää valtuustokausittain. Sitä myös noudatetaan päätöksenteossa. 

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että päätöksentekijöillä tulisi olla riittävä käsitys ikääntyvän väestön palvelutarpeista ja niihin kuuluvista toimenpiteistä. Lisäksi on määriteltävä toimen-piteet, jotka vastaavat laadittuja suunnitelmia. 

Mutta onko näin? Epäilen? Ainakin omalta kohdaltani voin todeta avoimesti vajaavaisuuteni. Sosiaali- ja terveystoimi on niin laaja kenttä, että sen hallitseminen vaatii erikoisosaamista ja erikoispaneutumista. Siksi meillä on virkakoneisto ja sitä varten perustettu ns asiantun-tijalautakunta. 

Olen viimeaikoina saanut tutustua tarkemmin kaupungimme seniori- ja kotipalveluihin. Henkilökunnan toiminta on aivan loistavaa. Kiire ja työvoimapula leimaa työtehtäviä. Myös omaishoitajat joutuvat tällä hetkellä koville. Mutta puutteistakin huolimatta he jaksavat tehdä arvokasta ja epäitsekästä työtään. Kiitos.

Tätä työtä ohjaa laaditut kriteerit. Asiakkaana oudoksun näiden kriteereden perusteita. Ainakin osittain. Tuntuu kummalliselta julkisuudessakin esitetty väite, että liikuntaesteinen ihminen saattaa jääädä ilman pesulapalveluita? Hämmentävää on, että yksinäisyyttä potevalta yli 90-vuotiaalta ihmiseltä voidaan evätä jopa koko kotipalvelu? Vain joidenkin kriteereiden perusteella. Ymmärrän toki, että suuntaviivoja on oltava, mutta tiukan kriteereiden tulkitsemisen sijaan toivoisi melummin ongelmien ratkaisujamalleja ja joustavuutta. Varsinkin näin pandemia-aikoina, jolloin yksinäisyys on vain lisääntynyt. "Onko päätöksenteossa unohtunut inhimillisyys?" Toiminan lähtökohtana tulee aina olla ihmisen paras. Yksinäinen ikäihminen ansaitsee tukemme   

Esimerkit ovat tietty ääripäästä. Paljon hyvääkin on tehty. Aivan kuten tutkimuksetkin osoittavat. Mutta siitä huolimatta  Yksikin tapaus on liikaa. Näin ollen katseet kääntyvät  viime kädessä toiminnasta vastaavaan lautakuntaan ja sen rooliin. Tiedän, että muutama henkilö on lautakunnassa puhunut ansiokkaasti näistä asioista. Heidät on kuitenkin ikävä kyllä järjestäen äänestetty nurin. Demokratia on puhunut?? Näin todistetaan.

Uuden Pohjanmaan hyvinvointialueyhtymän myötä näistä asioista päätetään tulevaisuudessa Vaasassa ja näin ollen jakajia tulee olemaan entistä enemmän. Hyvinvointisuunnitelmat laaditaan aivan muualla eikä meille jää oikeastaan muu kuin lausunnon antaminen. On myös hyvinkin epäselvää, mikä nykyisten paikallisten vanhusneuvostojen rooli tulee tulevaisuudessa olemaan

Vanhuspalvelulain velvoittaman suunnitelman tarkoitus ohjata ikäihmisten palveluja. Meillä kaikilla on oikeus arvokkaaseen ikääntymiseen.





 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti