maanantai 15. lokakuuta 2018

KIITOLLISUUDELLA

Kirjoitan tätä junassa, joten kirjaimet saattaavat hieman hyppiä. Suonet anteeksi.
Luin muutama päivä sitten Österbottens Tidningistä syövän vaihtoehtohoidoista.  Artikkelin oli kirjoittanut Henrik "Otis" Othman. Kirjoituksessaan Otis kertoi avoimesti sekä omasta taistelustaan syöpää vastaan, mutta myös ihmisistä, jotka olivat turvautuneet niin sanottuihin vaihtoehtohoitoihin. Koskettavia tarinoita kaikki. Ja jokainen valitsee tiensä ja hoitonsa itse.

Minä sairastuin noin kymmenen vuotta sitten agressiiviseen syöpään. Ihan sattumalta havaitsin nielussani muutoksia. Lääkärini viesti oli shokki. Se oli suorastaan kauhea. Nopeasti Vaasaan ja sieltä Tampereelle. Tieto tuli juuri ennen joulua, joten voit vain uskoa, että jouluni oli piloilla. Päätin, etten kerro tilastani lapsilleni. Halusin kokea joulun heidän kanssaan, sillä perheeseeni oli juuri syntynyt ensimmäinen lapsenlapsi. Ja lisää oli kuulemma tiedossa.

Päätin heti luottaa lääketieteeseen. Minulle ei ollut muita vaihtoehtoja. Koin 12 tunnin leikkauksen. Sen päälle tuli rankat lääkehoidot sekä säädetys. Joka päivä kävelin TAYSiin hoitoihin. Kuntoni heikkeni, mutta missään vaiheessa en uskoni lääketieteeseen horjunut. Sain myös voimaa uskosta. Kun minut vietiin leikkaussaliin soitin levyltä Joel Hallikaisen laulaman virren 517.

Tiedän, että kuulun onnistuneisiin. Kaikille ei käy yhtä hyvin. Siksi ymmärrän tavallaan heitäkin, jotka hakevat apua mistä milloinkin. Ja jopa suurella rahalla. Ihmisen hätä on suuri ja valinta on jokaisen oma. Syövän hoidossa on edistetty suuresti viime vuosina. Mahdollisuudet ovat aivan eri luokkaa kuin aiemmin. Jos olisin sairastunut 15-vuotta sitten, uskon etten kirjoittaisi näitäkään rivejä.
Kuuluun onnellisiin. En tuomitse. En halua ohjailla. Haluan kannustaa ja tukea. Minä valitsin lääketieteen ja olen siitä KIITOLLINEN.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti