keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

VAALIKIRJOITTELUA

Lehtien mielipidepalstat ovat tulvillaan kuntavaaliehdokkaisen kirjoitteluja. Se on tietysti ihan luonnollista, sillä kilpailu "vallan kahvasta" on kovaa.  Itsekin olen osallistunut ajatusten vaihtoon. Onneksi ,ainakin minusta, Pietarsaaressa kirjoitukset ovat olleet asiallisia ja henkilökohtaisilta hyökkäyksiltä on vältytty. Muutama ylilyönti on sattunut, mutta niistä ei kannata suuremmin välittää ja eikä ainakaan provosoitua. Tässä joitakin omia huomioita ja jopa kommentteja

VANHUSPOLITTINEN KESKUSTELU
Kirjoitusten pääaiheeksi on noussut kaupungin ikäihmisten tilanne. Yleistäen voi todeta, että ehdokkaat ovat olleet täysin yksimielisiä siitä, että kaupungistamme puuttuu asumismuotoja, jotka tukisivat ikäihmisten mahdollisuuksia asua itsenäisesti ja kodinomaisesti esimerkiksi hoitojodissa.
Malmin sairaalassa on nytkin vanhuksia, jotka eivät oikeastaan sinne kuulu. Sairaala ei ole koti. Mutta minkäs teet, kun paikkoja ei ole tällä hetkellä tarpeeksi tarjolla? Onko tulevaisuutemme yksityisten laitosten varassa? Toivottavasti ei.

TERVEYSPOLITTIINEN KESKUSTELU
Malmin sairaalan puolustajia on nyt lähes joka puolella. Jopa tahoissa, jotka ovat sulkeneet osastoja. Hyvä niin, sillä sairaalaamme henkilökuntineen tarvitsee tukemme. Eräät kirjoittajat ovat artikkeleissaan puolustanet "henkeen ja vereen" Vaasan keskussairaalaa. Siinä sinällään ei ole mitään väärää, mutta vasta nyt viime päivinä kirjotuksien sävy on muuttunut Malmia puolustavaksi. Yleensäkin terveyspoliittinen keskustelu on ollut vilkasta. Syy löytyy tietysti Sotesta ja sen aiheuttamasta epävarmuudesta..

VIIHTYVYYSKESKUSTELU
Muutama päivä sitten julkaistiin viihtyvyystutkimus, josss Pietarsaari sijoittui kaupungeistamme viimeiseksi. Tutkimuksessa haastatettaville esitetiin kolme kysymystä. Näihin kysymyksiin vastasi 60 ihmistä. Tutkimustuloksesta nousi melkoinen kohu varsinkin sosiaalisessa mediassa. Etenkin kaupungin suomenkielinen väestö antoi päättäjille kivenkovaa palautetta . Vaikka tutkimukseen tuleekin suhtautua varovasti,  on sen tuomiin signaaleihin syytä pureutua syvällisemmin. Kun vielä muistetaan, että tuoreen kielibarometrin tulokset ovat samansuuntaisett, voidaan yhtenä johtopäätöksenä todeta, että suomenkieliset kokevat olevansa alistetussa asemassa kaupungissamme. Monimutkaiseksi asian tekee se, että Kauppalehdessä julkaistiin muutama kuukausi sitten artikkeli, jossa Pietarsaari sai elinvoimaisuudestaan  täydet pisteet.

NUORISOPOLIITTINEN KESKUSTELU
Kirjoituksissa ehdokkaat ovat olleet täysin yksimielisiä siitä, että satsaukset nuorisoomme ovat satsausta tulevaisuuteen. Yksimielisesti kaikki ovat olleet sitä mieltä, että harrastusten hinta- ja maksupolitiikan tulee olla sellaisella tasolla, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on tasa-arvoinen mahdollisuus harrastaa omaa lajiaan. Oli sitten kyse liikunnasta tai kulttuurista. Onkin mielen-kiintoista nähdä, muistavatko tulevat päättäjät, mitä ovat luvanneet.?
Niin sanottuja urheilu- liikuntaihmisiä on nyt joka puolella. Näkyyköhän heitä enää vaalien jälkeen?

OMA BLOGINI/ JÄI POIS
Olen omassa blogissani kirjoittanut tänä vuona toistakymmentä kertaa. Eniten keskustelua ja ajatuksia on herättänyt kirjoitukseni parkkiluolasta, yleisestä tyytymättömyydestä, kielikylvystä ja vanhuspoliittisesta tilanteestamme. Kirjoituksiini tullut palaute on samansuuntainen kuin lehtien mielipidekirjoittelut. Itse odotin laajempaa keskustelua varhaiskasvatuksesta, koulu- ja lastentarhatilanteesta sekä parkkiluolasta. Ovathan nämä asiat velloneet kaupungissamme jo aika lailla. Odotin myös laajempaa työpaikkapoliittista keskustelua sekä sitä, miten takaamme tulevaisuudessa elinvoimaisen yritysmaailman kehittymisen kaupungissamme. Elinvoimaisuus yhdessä aktiivisen elinkeinoelämän kanssa ovat kuitenkin kaupunkimme peruspilareita

SUNNUNTAIN VAALIT
Nyt käytävät vaalit ovat omalta osaltaan myös  niin sanotun keskitetyn vallankäytön vaalit. Kaupungissamme on käynnissä suunnitelmallisesti ohjattu vallan keskittäminen.
Ei tarvitse kuin tarkemmin seurata miten kaupungin omistamien yhtiöiden hallitukset on valittu.

HYVÄÄ VAALIVIIKKOA TOIVOO EHDOKAS No 24


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti