keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

PÄÄSIÄINEN

Piinaviikko, kärsimysviikko, hiljainen viikko, iloinen viikko jne . Pääsiäisellä on nykyään monta nimeä.
Nimen käyttö riippunee paljon siitä miten me ihmiset koemme pääsiäisen vieton. Onko se meille vain juhlahetki tai vapaapäivä, jonka ajankohdan lainsäätäjä on määrännyt? Vai muistohetki, jota kristikunta haluaa viettää Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen muistoksi? Jokainen meistä tekee oman valinnan. Myös minä olen tehnyt valintani. Itse koen pääsiäisviikon hyvyyden ja armon viikoksi. Hyvyyden viikoksi siksi, että olen omasta mielestäni kokenut hyvyyden omakohtaisesti silloin, kun sairastuin vakavasti. Olen tuosta hetkestä joskus kirjoittanutkin mm Pietarsaaren Sanomissa. Armon viikoksi siksi, että sain lisäaikaa. Ilo ja armo ovat hienoja kokemuksia.

Omassa nuoruudessani pääsiäistä vietettiin hyvin hartaasti. Ainakin kiirastorstaista lähtien yhteiskunta hiljeni lähes täydellisesti. Kaupat olivat kiinni ja ihmiset pysyttelivät pääasiassa sisätiloissa. Lasten leikkikin oli tavallaan kielletty. Kaikki ylimääräinen koettiin jopa syntinä. Nykypäivänähän tilanne on aivan toisin. Markkinatalous on vallannut elämämme. Niin hyvässä kuin pahassa.

Pääsiäisen ajankohdan määrittämien on ainakin minulle ollut hieman vaikeaa. Pääasiassa pääsiäinen on tullut sinä aikana,  jolloin se on allakkaan merkitty. Laskennallisesti ajankohta onkin hieman hankala tehdä, sillä laskijan tulee tietää ainakin kuun vaiheet ja sunnuntaipäivien ajankohdat kyseisenä vuonna. Pääsiäisviikko alkaa palmusunnuntaista. Palmusunnuntaina lapset myös virpovat. Täällä Pietarsaaressa trullit tulevat jo lauantaina. Tuota hetkeä odotan myös minä innolla, koska tiedän että ovikello soi tiuhaan. Palmusunnuntaista alkavaa viikkoa kutsutaan omalla nimellä  ja jokaiselle päivälle on olemassa oma erityinen pääsiäisajan nimi. Viikon päivien nimet ovat seuraavat:
  • Palmusunnuntai. Palmusunnuntaina
  • Malkamaanantai
  • Tikkutiistai
  • Kellokeskiviikko
  • Kiirastorstai
  • Pitkäperjantai (arkipyhä Suomessa)
  • Pääsiäislauantai, hiljainen lauantai, lankalauantai
  • Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai
  • Toinen pääsiäispäivä
Suomeen kielen sana pääsiäinen on Mikael Agricolan keksimä sana ja tarkoittaa paastosta ”pääsemistä”, eli pääsiäistä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymistä. Tämä 'pääseminen' nähdään kristinuskossa usein myös synnistä pääsemiseksi, siirtymiseksi kuolemasta elämään, liittyen Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen. Monissa kielissä pääsiäisen sana on johdettu juhlan hepreankielisestä nimestä Pesah,

Aloitamme pääsiäisen vieton.  Kukin omalla tavalla ja uskoen siihen minkä kokee tärkeäksi.
Haluan kuitenkin toivottaa teille kaikille tasapuolisesti  HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti