maanantai 8. maaliskuuta 2021

VAALIT SIIRRETTIIN

NIIN siinä sitten kävi, että kuntavaalit siirrettiin kesäkuun puolelle.Minusta odotettu  ja oikea päätös . Taisin olla, ainakin paikallisesti, ensimmäisiä, jotka mediassa esitin vaalien siirtämistä. Keskustelu oli ajoittain jopa niin vilkasta, että oikeusministeri Henriksson todisteli vastineissaan minun olevan väärässä. Kuka sitten on oikeassa tai väärässä ei ole niinkään tärkeää. Vaan se, että vaalit on nyt perustellusti siirretty kesäkuulle. 

ITSE olen käsitykseni perustanut paljolti saamaani kriisihallinnan koulutukseen sekä siihen liityvään operatiiviseen kokemukseeni. Myönnän auliisti ettei nykyhetken vertailu esimerkiksi sammutus- ja pelastustyön tai suuronnetomuuksien johtamiseen ole tasapuolista. Mutta jonkilaisen perustan taustani kuitenkin pohdinnalleni antanee. 

TÄMÄ pandemisaika on nyt kestäntyt tovin ja siinä on ollut monta yllätyksellistä muuttujaa.  Ne ovat useinmiten olleet sellaisia,  ettei niihin ole kukaan oikein toden teolla pystynyt vaikuttaamaan. Erilaisia skenarioita on tietenkin tehty, mutta nekin ovat yleensä ennusteita, jotka voivat muuttua nopeastikin . Haasteita siis on ollut.

JOHTAJUUS. Kriisitilanne vaatii aina johtajuutta. Jonkun tai joidenkin on otettava tilanne haltuunsa ja tehtävä päätökset..Jos tarkastelemme tehtyjä valintoja hieman suuremaassa skaalassa, voitanee todeta, että Suomi on pärjänny kansainvälisessä pandemian torjunnan verttailussa hyvin. Tottakai virheitäkin on tehty. Mutta väärätkin ratkaisut kuuluvat usein osana kriisijohtamiseen. Ja ne voivat jopa loppujuoksussa edesauttaa hyvään lopputulokseen pääsyä

NYT haetaan sitten vastuunkantajia ja syyllisiä. Vastuu lienee kokonaisvaltaisesti hallituksella. Vaalien järjestäminen kuuluu Oikeusministeriön hallinnon alaan ja sitä kautta poliitttisesti oikeusministerille. Minusta oikeusmisteri teki rohkean ja nopean ratkaisun. Vaatii luonnetta ja rohkeutta siirtää kuntavaaleja. Varsinkin, kun odotettavissa oli myös loan heittoa. Vaikka päätökset tulivat hieman myöhässä, ne silti tulivat. On helppoa kritisoida johtajia, kun ei itse tarvitse kantaa vastuuta. Missä on Eduskunnan yhteinen tahtotila.?

Hetkinen. Sammutettinko väärin? Ei todellakaan.  Pandemia kytee vielä ja liekit muhivat raunioiden alla. Töiden on vielä jatkuttava. Erilaisia keinoja on edelleen hyödynnettävä, jotta taudin kulku saadaan pysäytettyä. Tilanne vaatii jatkuvaa johtajuutta ja erilaisia tilannearvioita. Siksi on tärkeää, että nykyinen johtomme saa yhteisen tuemme ja toimimme annettujen ohjeiden mukaisesti  Mitä uutta arvoa se toisi, jos vaihtaisimme esimerkiksi ministereitä?.Virus ei tunne politiikkaa.

"JOS haluat voittaa, sinulla tulee olla ylivoima." Näin totesi edesmennyt sammtustaktiikan opettajani. Kuinka oikeassa hän olikaan. Meidän tulee nyt yhdessä tiivistää edelleenkin rivejämme. On yksistään meistä kiinni, onnistummeko taltuttamaan viruksen. Suomi on maailman johtava sisvistysvaltio. Näytetään se maailmalle ja lopetetaan tyjänpäiväinen poliittinen räksyttely. Johtajamme ansaitsevat tukemme.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti